Zapiekanki z mozzarellą i pomidorem

Dziś na bloga wjeżdża
przepis na smaczne i błyskawiczne zapiekanki z mozzarellą i pomidorem. Idealnie
sprawdzają się w dzisiejszym tempie życia, w którym pędzimy i nie mamy czasu na
przesiadywanie w kuchni. Jeśli akurat nie masz za wiele czasu na przygotowanie
śniadania lub kolacji – bo musiałaś posiedzieć dłużej w pracy, dzieci chcą się
bawić lub koleżanka niespodziewanie zapowiedziała swoje przyjście, a Ty nie
masz pomysłu co przygotować –  to podsyłam Ci pomysł na COŚ naprawdę
pysznego, a przy okazji zdrowego i taniego!

U mnie zapiekanki bardzo
dobrze sprawdzają się podczas spotkań ze znajomymi lub rodziną, a obecnie nawet
królują w mojej diecie cukrzycowej. Dlatego też aktualnie w mojej kuchni można
spotkać zapach piekących się zapiekanek. Nie podnoszą u mnie glukozy do takiego
stopnia, że mój glukometr musi świecić jak dojrzały pomidor, a ja dzięki temu
mogę się nimi zajadać nie martwiąc się o mój poziom cukru we krwi. Na ich
przygotowanie nie spędzam dużo czasu więc mogę w tym czasie zrobić wiele innych
rzeczy.
Jeśli spodziewasz się
gości, imprezki czy po prostu nie masz ochoty i czasu na przyrządzanie czegoś
do jedzenia co zajmie Ci dużo czasu, a Twoim priorytetem jest coś szybko i
zdrowo przekąsić –  to nie wahaj się tylko rób zapiekanki! Na ich przygotowanie nie
stracisz dużo czasu. Te kilka produktów
sprawi, że Twoi znajomi, ale przede wszystkim Twoje kupki smakowe, nie będą
narzekać!     

Poniżej znajdziesz
przepis na zapiekanki z mozzarellą i pomidorem.
Zapiekanki
z mozzarellą i pomidorem
Składniki:
  • Pieczywo
  • Ser
    mozzarella
  • Bazylia
    (świeża lub suszona)
  • Masło
    lub oliwa z oliwek ze szczyptą czosnku granulowanego
  • Pomidor

Sposób wykonania:
Pieczywo pokroić na
kromki. Kromki pieczywa posmarować masłem lub skropić oliwą z oliwek, posypać
szczypta czosnku granulowanego. Na przygotowaną bazę z pieczywa i masła
nakładamy: plasterki pomidora, plasterki sera mozzarella oraz posypujemy
suszona bazylią (jeśli używasz świeżej bazylii to nakładamy ją na kanapki po
wyjęciu z piekarnika).
Piekarnik rozgrzewamy do
180 stopni C i zapiekamy do momentu zapieczenia się sera (około 10 minut).
Prawda, że przygotowanie
tych kanapek nie sprawi, że spędzimy dużo czasu w kuchni, a po kilku minutach
będziemy cieszyć się ich smakiem!
A może Ty posiadasz przepis
na pyszną i błyskawiczną przekąskę, która nada się na spotkania ze znajomymi? Może
jak ja znalazłaś się w gronie „słodkich mam” i posiadasz już swoje sprawdzone
przepisy?  Chętnie się dowiem i
wypróbuję! Bo jak zapewne już wiesz, szykuje mi się czas WIELKICH zmian, dlatego z
chęcią przyjmę przepisy na szybkie w przygotowaniu dania!
Przepis na zapiekanki
został zaczerpnięty z fanpage Ewy Chodakowskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close